12 природни лека при ухапване от насекоми


Насекомите са най-голямата група животни в света. На човек се падат по около 300 милиона малки гадинки. Те ни заобикалят навсякъде и е почти неизбежно да влезнем в контакт с тях. Всеки е имал подобна неприятна среща в живота си.

Ухапванията от комари през летните месеци са нещо съвсем нормално и доста по-безболезнени от ужилването на пчела или оса например. За жалост, има много други видове насекоми, които е добре никога да не срещате. Реакцията към ухапване или съответно ужилване e индивидуална за всеки човек, като градира от нормална и усилена към алергична и животозастрашаваща.

В повечето случаи ухапванията са съпроводени от зачервяване, обрив, подутини, болка, особено при хора по-податливи на алергии.

Често не е необходимо някакво специално лечение. Природата ни е дарила с редица натурални лека, с които можем да успокоим сърбежа и да намалим болката и отока.

Ето 12 от най-често използваните, повечето от които ги има във всяко домакинство.

1.Чесън - едно от най-добрите природни лекарства, употребявано не само при ужилвания. Ако намажете хубаво с обелена скилидка чесън, ще намалите сърбежа и болката.

2. Лед - поставянето на лед е най-простият и ефективен метод, каращ болката да изчезне и възпалението да намалее.

3. Лук - той има способността да облекчи сърбежа и раздразнението. Необходимо е да разрежете една малка глава лук и да я наложите върху засегнатата област.

4. Лимонов сок - намалява отока и зачервяването. Установено е, че витамин C-то, което се съдържа в лимоните има противоалергично действие.

5. Оцет - той бързо намалява болката и сърбежа при ухапване. Първоначално щипе много, но после сърбежа спира и отока спада.

6. Мед - не само помага за облекчаване на сърбежа и дискомфорта, но също така намалява отока и ускорява зарастването на засегнатата кожна тъкан.

7. Сода за хляб и вода - намажете директно засегнатото място с каша от сода за хляб и малко вода и ще облекчите бързо болката.

8. Билки и етерични масла - невен, босилек, лавандула, мента, алое вера, живовляк неутрализират токсичността на отровата на насекомите и редуцират възпалението и сърбежа.

9. Паста за зъби - съдържанието на мента я прави доста ефективна при борбата с ухапвания. Охлажда и облекчава сърбежа.

10. Кал - от векове се използва кал при ужилвания. Тя може да не е най-чистото средство, но предотвратява появата на оток и успокоява.

11. Тютюн - поставен директно върху ужиленото или ухапано място, облекчава почти мигновено.

12. Сол - тя има антибактериално и успокоително действие. Ако бъде нанесена след ухапване или ужилване, обривите и зачервяванията изчезват, а отоците спадат изключително бързо.

Само с едно-две посещения в солна стая – in Salt ще облекчите симптомите при ухапване и ужилване. След впръскване на солта от халогенератора, тя попада и полепва по кожата, като действа заздравително на засегнатото място, намалява възпалението и възстановява кожата.

Преди всичко трябва да бъдете много внимателни!

#ухапванеотнасекоми #природнилека #натуралнисредства

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС СЕГА?