Кажете НE на цигарите


България е на едно от челните места в Европа по брои пушачи от глава на населението - около 28% (над 2 000 000 души). Пушачите жени са по-малък брой - 33% в сравнение с мъжете - 42%. Данните на НСИ сочат, че най-голям процент заклети пушачи са мъже между 25 и 44 годишна възраст – цели 54,8%. В световен мащаб повече от 7 000 000 души умират преждевременно поради тютюнопушене, а в страната ни годишно близо 18 000 души.

Макар въведената забрана за пушене на обществени места на закрито, ужасяващите снимки върху кутиите с цигари, високия акциз, забраната за реклама в медиите, България има да извърви още много дълъг път, за да намали потреблението на тютюневи изделия в страната. Изследване показва, че само всеки пети пушач иска да спре цигарите, но спирането им не е лесен процес.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИTE?

Тютюнопушенето е показател не толкова на физическа, колкото на психическа зависимост. Най-добър успех имат хората спрели цигарите внезапно на предварително определена от тях дата. Задължително трябва постоянство, без изключения. Най-тpyдни cа пъpвите 3-7 дни, cлед което организма започва да се адаптира към липсата на цигари.

Тютюнопушенето се отразява на цялото тяло по най-лошия възможен начин. Някой последици са видими веднага, но други се проявяват след време. То увеличава драстично вероятността от сърдечно-съдови и респираторни заболявания. Негативните последици от него са безбройни. Накратко тютюнопушенето отслабва имунната система и така увеличава риска от редица сериозни заболявания, понякога с фатален край.

НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ!

Още от първия ден на отказ, организмът ще започне да се възстановява.

С няколко посещения в солна стая вие можете да засилите процеса на очистване и възстановяване. Престоят в нея помага да се намали значително никотиновия глад по време на отказване на цигарите. Вдишването на сухите солни частици ускорява отделянето на токсините от дихателните пътища и белите дробове и стимулира отхрачването. Подобрява белодробната функция, както и повишава капацитета на белите дробове, възстановявайки имунитета на лигавиците на дихателните органи. В допълнение, солните процедури помагат да се нормализира психо-емоционалното състояние и измества вниманието от никотиновия глад към грижливото отношение за вашето здраве.

#Какдаоткажемцигарите #Безцигари #Ненацигарите