Халотерапията - от къде, как, защо?


Халотерапията, известна още като солна терапия, започва в Източна Европа още през 19 век. Ефектът й започва да се изучава след 1850 г. Спелеотерапията, предшественик на халотерапията, изисква пациентите да посещават солни мини и пещери. Те обаче не се намират навсякъде, а и пътуването до тях може да бъде дълго и скъпо. Така се развива съвременният вид на солните стаи – напълно натурална, безопасна и контролирано чиста от микроорганизми среда. Подът и стените на солната стая са покрити със сол и така тя остава стерилна, асептична и действа като буфер на влагата. Халогенератор стрива каменна сол на малки частици (1-5 µм), които после се превръщат в йони. Впръсква ги в стаята и следи за определена наситеност, която се поддържа във въздуха според нуждите и възрастта.

Отрицателните йони изтласкват токсините от тялото и стимулират микроскопичните влакънца в дихателните пътища, които се грижат за пречистване на поглъщания от нас въздух, преди да стигне до дробовете. При йонизацията във въздуха се отделят калций, желязо и магнезий, които също се абсорбират при вдишване.

Водещите изследователи в солната терапия д-р Алина Червинская и д-р Нора Зилбер наблюдават лечението на 124 пациенти. Установяват, че след 2 до 5 сесии започват подобрения като намаляване на слузта, кашлицата, подобряване на дишането. 85% от пациентите им с умерени симптоми на бронхиална астма и 76% от тези с остра астма сле зиследването вече дишата нормално. Същите резултати се появяват и при 98% от хората с хроничен бронхит и кистозна фиброза.

Сухият натриев хлорид действа благоприятно и при кожни проблеми като псориазис, екзема, обриви и т.н. При изследване в Санкт Петербург се наблюдава подобрение при 65-75% от пациентите с дерматит, които вече не се оплакват от сърбеж и малките рани се затварят.

При всички видове лечение ползите остават трайни до 12 месеца и повече, в зависимост от пациента.

Халотерапията е подходяща за хора от всички възрасти. Провеждането на пълната сесия от 10-20 процедури ще подобри дихателната ви система, ще окаже благотворно влияние върху кожата и нервната ви система, ще подобри имунитета ви и ще бъдете по-устойчиви на инфекциозни заболявания.

Децата често проявяват чувствителност към замърсяване и алергени, особено в големите градове с натоварен трафик. Рефлексите им при регулирането на секрети като издухване и откашляне не са развити напълно. Задържането на слузта е предпоставка за развитието на бактериални инфекции. Солната терапия в контролирана среда е изключително решение за справяне с упоритите, продължителни и досадни проблеми на тази невръстна възраст.

В солна стая - in Salt уютът, чистотата и релаксиращата атмосфера са пригодени за хора от всички възрасти. Със серия от десетина процедури може да осигурите на близките и на себе си облекчаване на хронични симптоми или превантивна терапия срещу сезонните заболявания.

#insaltroom #halotherapy #saltroom #халотерапия #солнастая #вСолта

</